Kąski Red Velvet

dnia

2.5 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
2 jajka
1.5 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1 łyżka octu
1 łyżeczka wanilii
60 ml czerwonego barwnika spożywczego (lub użyć tyle ile będzie potrzeba, aby uzyskać głęboki odcień czerwieni)
300g białej czekolady
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Osobno, w dwóch oddzielnych naczyniach, zmieszać składniki suche i mokre. Dodać mokre składniki do suchych i miksować aż do powstania gładkiej masy.
Przelać do średniej tortownicy (wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej mąką). Upuścić formę z ciastem kilka razy z wysokości nie więcej ni 5 cm nad blatem kuchennym , aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Piec przez około 30/40 minut.
Gdy ciasto ostygnie, przygotować lukier z szklanki cukru pudru i odrobiny gorącej wody (wlać tylko tyle by uzyskać konsystencję śmietany). Dodać odrobinę barwnika spożywczego (tylko aby uzyskać podobny odcień czerwieni, jaki ma ciasto). Można również użyć gotowego lukru lub gotowego waniliowego sosu.
Ciasto pokruszyć i za pomocą widelca połączyć z lukrem.
Nabierać po łyżce masy i mokrymi rękoma  kształtować kolejne  kulki. Jeśli macie ochotę zrobić serdeszka, kulki wystarczy lekko spłaszczy, naciąć z jednej strony i palcami uformować serduszko. Gotowe serdusza umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zamrażać przez godzinę lub wstawić na 3 godziny (a jeszcze lepiej na noc) do lodówki .
Stopić białą czekoladą (można to zrobić na parze lub w kuchence mikrofalowej; dodać łyżkę oleju jeśli czekolada jest bardzo gęsta) w trzech osobnych naczyniach, po 100g w kazdym. Do dwóch naczyń dodać barwnik spożywczy – tyle by uzyskać pożądane odcienie. Zanurzać cake bites’y po kolei w rozpuszczonych czekoladach, tak aby całkowicie pokryła ciasto. Strząsnąć nadmiar i umiełożyć na kratce do studzenia. Chłodzić przez conajmniej 30 min.
Smacznego!

07106103

Dodaj komentarz